Slunovrat

Byly doby, a nejsou zas tak daleko, kdy mě nějaký slunovrat vůbec nezajímal. Byl jsem na předměstí nebo ve městě a díky žárovkám jsem se staral jen o studium. Případně izolovaně nějaký výlet, kde poloha země ve sluneční soustavě hraje menší roli než aktuální stav atmosféry kolem.

Teprve když jsem před pár lety pořídil starou chatu u města, začal jsem vše vnímat trochu jinak. S chatou o kterou se starám, jsem se dostal blíže k přírodě a všem jejím cyklům, které má jak v lokálním, tak planetárním rozměru.

Když to popíšu bez okolků. Prostě kolem domu skáču celý rok. A při tom poskakování a opečovávání často není úplně jedno, jestli to dělám za světla, po tmě, nebo při čelovce. Takže po práci, po příchodu domů, v zimě můžu dělat ještě tak 1-2 hodinky, kdežto v létě mám před sebou ještě celou prosluněnou směnu.

Z jara, jak se otepluje, je všechna práce pohodlnější a příjemnější. Navíc nemusím nikam spěchat a v klidu udělám spoustu. Pak přichází podzim, dny se zkracují, a za světla se toho dá stihnout čím dál méně. Na radosti ani nepřidává změna počasí. Od konce října je to všechno venku takové náročné, až to začíná být nepříjemné.

Tohle potmušilé náročné období se táhne asi až do začátku března. Fyzikálně teda určitě. Ale co do vnímání náročnosti úkonů a nálady, záleží na každém. Pro mě je obrovský předěl kolem Vánoc, respektive čas slunovratu.

Okamžikem slunovratu nepřichází pozorovatelná změna. Se svou citlivostí potřebuju aspoň týden, abych prodlužování dní navnímal. Ale je to ono, tak chvíle kdy je sice stále stejně co do počasí, ale naděje a úleva v prodlužujících se dnech je zde. Každý den o trochu lépe.

Oslavit Slunovrat

Slunovrat se pro mě stal důležitým právě tím, že je okamžikem kdy se něco mění. Chvíle obratu, od které je v jednom aspektu života stále lépe; s vesmírnou jistotou, jakou má pohyb země kolem Slunce.

Nemám to jako ritualizovaný svátek, spojený s nějakými rituály… ale radost s obratem slunce je opravdová a velká, že dělá ze všedních dní sváteční. A na to si můžeme připít, nebo pořádně slavit. Se mnou i se Sluncem.

Líbí se Vám? Sdílejte:
KONTEMPLACE